Gribal Enfeksiyonlardan Nasıl Korunuruz?

Grip, asırlardır insanlığın mücadele ettiği, bu uğurda milyonlarca insanı kaybettiği ciddi bir hastalıktır. Her yıl tekrarlayarak sonu gelmeyen bir döngüyle, sonbahar ve kış aylarının kabusu gibidir. Vücut direnci yüksek bünyelere girse bile yıkıcı etki gösterememektedir. Ancak çocuk, yaşlı ve kronik hastalığı bulunan bünyelerde ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle grip belirtileri başlamadan gribe karşı önlem almak mümkündür. Bunlar genellikle kişisel önlemlerdir ancak grip bir salgındır ve herkesin dikkatli olması gereken bir hastalıktır.

Grip Nedir?

İnfluenza ismi verilen virüsün halk arasındaki adı griptir. Grip belirtileri virüsün solunum ya da temas yoluyla vücuda girmesiyle başlamaktadır. Bu virüs özellikle üst solunum yollarına yerleşmekte ve eğer uygun ortam bulursa yayılımını diğer organlarda da sürdürmektedir. Soğuk havaları seven bu virüs, her yıl şekil değiştirerek insan hayatına dahil olmaktadır. Tıpkı göçmen bir kuş gibi havalar ısınmaya başladığında kışın geldiği bölgeye göç etmektedir. Her gittiği yerde farklı bir mutasyona uğramaktadır. Ardından tekrar kışın gelmesiyle geri dönmektedir. Virüsün temeli aynı olmasına karşın, her mutasyondan sonra bağışıklık sistemi onu tanıyamaz. Bunu, virüsün bağışıklık sistemini atlatmak için maske takması şeklinde düşünebilirsiniz. Dolayısıyla her sonbahar ve kışta aynı sorunla karşılaşılmaktadır.

Gripten En Etkili Şekilde Korunma Yolları

Gribe sebep olan virüs, uygun ortamlarda havada asılı kalır ve solunum yoluyla bünyeye girer. Üst solunum yollarına yerleşmekte ve uygun ortamı bulduğunda çoğalarak hastalığa neden olmaktadır. Uygun ortam genellikle direnci düşük vücutlardır. Bağışıklık sistemi, tanımadığı bu virüsle mücadele edememekte ve enfeksiyon artmaktadır. Dolayısıyla grip belirtileri görülmektedir.

Gripten korunmanın yolları önce kişide başlamaktadır. Sonrasında toplumun virüsü yaymamak için gayret göstermesi gerekmektedir. Son yaşanan koronavirüs pandemisi bu önlemlerin önemini göstermiştir. Gripten korunma yolları arasında en önemlileri şunlardır:

  • İyi beslenme ve vücut direncini diri tutmak ilk yoldur.
  • Özellikle dışarıdan gelindiğinde en az 20 saniye boyunca eller dezenfekte edilmelidir. El yıkama alışkanlığı sıklaştırılmalıdır. Dezenfekte için sabun ve su en iyi yoldur.
  • Enfekte olanların toplum içinde öksürme ve hapşırma gibi eylemleri en zararsız hale indirmesi gerekmektedir. Eylem sırasında ağrı ve burnu tamamen kapatmak, maske takmak en önemli kuraldır.
  • Selamlaşma sırasında tokalaşmak ve öpüşmekten uzak durulmalıdır.
  • Sıvı tüketimi artırılmalıdır.
  • Özellikle C vitamini zengini besinlerin tüketimine önem verilmeli, ayrıca taze sebze ve meyve öğünlere eklenmelidir.
  • Virüsün havada asılı kaldığı düşünüldüğünde taze ve temiz hava ile yaşam alanları sürekli havalandırılmalıdır.

Tüm bunların yanında geliştirilen grip aşılarını sonbaharda yaptırmak en etkili yoldur. Grip aşıları her yıl mutasyonlara göre güncellenmektedir. Aşı yaptırılmasıyla bağışıklık sistemi, maske takarak gelen virüsü tanıyabilmektedir. Dolayısıyla virüs bünyeye girdiği andan itibaren mücadele etmektedir.

Grip belirtileri görüldüğü andan itibaren dinlenme, iyi beslenme ve bol sıvı tüketimiyle mücadele etmek gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir