Boşuna “yaşam nefestir” denmiyor. Elbette bunun geçerli birçok nedeni var. Öncelikle vücudumuzun en temel işlevlerinden biridir. Ancak sadece vücuda oksijen taşımakla kalmaz. Kasların güçlenmesi, beynin iyi çalışması, sağlıklı sindirim, sinir sisteminin güçlenmesi ve bağışıklık sisteminin etkili çalışması gibi birçok işlevin sağlıklı yürütülmesini sağlar. Ancak tüm bunları sağlayabilmesi için konforlu yani doğru nefes şarttır. Peki, konforlu nefes nasıl olmalı?
Konforlu Nefes Almak Neden Bu Kadar Önemli?
Konforlu nefes almak sağlıklı bir hayat sürmek için çok ama çok önemli. Çünkü bir birey 3 gün boyunca hiç su içmeden ve yemek yemeden yaşayabilmektedir. Ancak nefes almadan en fazla 3 dakika yaşar. Bunun yanında nefesin önemi hakkında hemen hemen herkes çok az şey bilir ve bu konu hakkında az düşünür. Çünkü nefes alma işlevi gün içerisinde kendiliğinden ve istemsizce otomatikman oluşur. Sayısını bilmediğimiz kadar çok nefes alıp veririz.
Doğru yani düzgün nefes almanın kişinin genel sağlığına ve esenliğine çok büyük olumlu etkileri vardır. Nitekim düzgün nefes kişinin tüm vücut metabolizmalarını olumlu etkilerken, kaygı ve stresini de azaltır. Bunun yanında kişinin nefes alma kalitesini belirleyen birçok faktör vardır. Yaşam biçimi, çalışma temposu, ihtiyaçları, yaşam koşulları ve bireysel özellikleri bu faktörler arasındadır. Bir de kaliteli nefes almayı bilip bilmediği de diğer belirleyici faktörler arasındadır.
Konforlu nefes alındığında vücudun canlılığı artarken, daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olunur. Beraberinde sinir sistemi güçlenirken, saç ve cilt daha sağlıklı olur. Ayrıca kişi kendini daha huzurlu ve dingin hisseder. Bunun yanında toksinleri vücuttan daha kolay şekilde atar. Tüm bunların beraberinde beyni daha iyi çalışırken daha doğru kararlar verir. Böylelikle özel ve iş hayatında daha başarılı olur. Ayrıca tüm sosyal ilişkileri daha güçlü olur. Çünkü olaylara bakış açısı daha sağlıklıdır.
Konforlu Nefes Nasıl Alınır?
Konforlu nefes incelendiğinde, bunu kişilerin doğumdan yaklaşık altı yaşına kadar aldıkları nefes sürecinde görmek mümkündür. Sonrasında psikolojik etmenler, stres, solunan ortam ve yaşam koşullarına bağlı olarak kalite değişir. Maalesef pek çok faktör doğru nefes almayı etkileyerek nefes alma sürecinde kalıcı değişikliklere neden olmaktadır. Ancak bu yanlış, fark edildiği an gerekli düzeltmeleri yaparak kaliteli nefes almayı öğrenmek mümkündür. Bunun yanında burun yapısından veya farklı hastalıklardan kaynaklı nefes kalitesi düşükse bunun tedavilerinin de yapılması şarttır.
Doğru nefes almanın önemini kavrayan uzmanlar tarafından birçok nefes tekniği geliştirilmiştir. Yaygın olarak 3-4 teknik kullanılsa da farklı uzmanlar farklı teknikler de önerebilmektedir. Ancak hepsinde temel amaç daha fazla oksijen alınmasının sağlanması ve böylelikle kan dolaşımının zenginleştirilmesidir. Doğru nefes tekniğiyle nefes sistemindeki blokajlarda açılım sağlanarak oksijenin vücutta kesintisiz dolaşımı sağlanır. Böylelikle sinir sistemi, beyin, omurilik, sindirim gibi tüm fonksiyonlara oksijen akışı sağlanır. Bu da karında başlayıp, akciğerde devam eden nefes alma sürecidir.
Düzensiz ve sığ nefes alan kişilerin bu teknikleri öğrenerek konforlu nefes almaları mümkündür. Ancak fizyolojik olarak burun veya akciğerlerde olan sorunlar nedeniyle nefes sorunları varsa tedavi olunarak kaliteli nefes almaya engeller koşulların ortadan kaldırılması gerekir. Böylelikle tüm vücudunuzun sağlığına dair bir yatırım yapmış olursunuz.