Kulak Ağrısı Nedenleri ve Tedavileri

Her yaş aralığında yaşayabileceğiniz ağrılardan biri kulak ağrısıdır. Elbette kulak ağrısı nedenleri farklı sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Bu ağrı; üst solunum enfeksiyonu, yüzücü kulağı, orta kulak enfeksiyonları, dış kulak enfeksiyonları, iç kulak enfeksiyonları, dermatit, çene rahatsızlıkları gibi sorunlar olabilir. Yani kulak ağrısı nedenleri, kişinin yaşadığı sağlık sorununa göre değişkenlik gösterir diyebiliriz.   

Farklı alt sebeplere bağlı olarak ağrıyan kulak, göz ardı edilmemelidir. İhmal etmeden uzman bir hekime başvurmalı ve tedavi olmalısınız.

Kulak ağrısı yaş veya cinsiyet fark etmeksizin hem yetişkin bireylerde hem de çocuklarda ortaya çıkabilir. Kulak ağrısı eğer tedavi edilmezse ciddi başka sağlık sorunlarına yol açabilir ve gündelik hayatın olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Biz de bu konuda herkesin bilgilenmesi için bu yazımızda kulak ağrısı nedenleri ve tedavileri nelerdir gibi sorulara sizler için yanıt verdik.

Kulak Ağrısı Nedenleri

Kulağımız iç kulak, dış kulak ve orta kulak olmak üzere üç farklı bölüme ayrılmaktadır. Ağrının genellikle kaynağı yukarıda da söz ettiğimiz gibi yüzücü kulağı, orta, dış veya iç kulak enfeksiyonları olabilir. Bu bölümlerin yanı sıra bazı durumlarda üst solunum yolu enfeksiyonu, diş ağrıları, dermatit, çene veya eklem rahatsızlıkları, darbeye bağlı ağrılar da sebep olarak sayılabilir.

Kulak ağrısı nedenlerini iki ana başlık altında toplayabiliriz:

Primer kulak ağrısı;östaki tüpü tıkanıklığı kaynaklı sorunlar, kulak kepçesi hastalıkları, kulakta sıvı birikimi, dış kulak yolu hastalıkları, tümör, kulak zarı enfeksiyonları, zar yırtılması, orta kulak sorunları, iç kulak sorunları, travma, kıkırdakta görülen iltihaplanmalar, zona, yanma veya donma, kan toplanması, yabancı cisim tarafından zarar görme gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

Sekonder kulak ağrısı; doğrudan kulak kaynaklı değildir. Diğer organlarda gelişebilen enfeksiyonlar, diş kökenli sorunlar, tümörler, ağız ve boğaz enfeksiyonları kaynaklı olabilir.

Kulak ağrısı beraberinde baş dönmesi, şişlik, mide bulantısı, kaşıntı, kusma, kulak çınlaması, iştahsızlık gibi yan etkiler ortaya çıkarabilir. Bu yüzden ciddiye almanız gereken bir rahatsızlıktır.

Kulak Ağrısı Tedavi Yöntemleri

Eğer kulak ağrısı sorunu yaşıyorsanız acil bir şekilde tıbbi destek almanız gerekir. Kulak ağrısı nedenleri ve tedavileri, başvuracağınız birim olan kulak burun boğaz bölümünde saptanır. Hekimler tarafından uygun tedavi yöntemleri belirlenir. Kulak ağrılarında tanının konulması ve tedavi edilmesi süreci büyük önem taşır. Ne kadar erken tanı konulursa tedavi o kadar işe yarar ve ileriki durumlarda hasar kalmasına engel olunur. Ayrıca eğer Sekonder kulak ağrısı yaşıyorsanız bu başka bir rahatsızlığın yan etkisi olarak ortaya çıkan ağrıya işaret eder. Yani uzman doktor muayenesi sonrasında bu rahatsızlığınız kolayca ortaya çıkartılabilir.

Enfeksiyon gibi bir sorunla uğraşıyorsanız doktorunuzun verdiği reçeteyi düzenli uygulamanız gerekir. İlaç tedavisi boyunca verilen antibiyotik içerikli kulak damlalarını ve ağrı kesici gibi ilaçları söylenen şekilde uygulamanız önemlidir.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir