Uyku Apnesi ve Horlama

Uyku apnesi ve horlama uyku hastalıkları içerisinde en çok görülmekte olan problemlerin başında yer almaktadır. Bu durum uyku esnasında solunum konusunda problemlerin oluşması durumudur. Uyku apnesi uyku esnasında solunumun durması olarak adlandırılabilmektedir. Birkaç saniye süren bir süreç içerisinde geçici boğulmalar meydana gelebilmektedir. Beyin solunum fonksiyonlarının durduğunu haber vermek amacı ile vücudu uyandırmaktadır.

Uyku apnesi problemlerini yaşamakta olan kişiler uykuları esnasında gece boyunca birkaç kez uyanabilir. Böylelikle de kişiler verimsiz bir uyku geçirebilir ve yeteri kadar dinlenemez. Gün içerisinde halsizlik ve sürekli uykulu haller ciddi problemler oluşturabilmektedir.

Uyku Apnesi Neden Olur?

Uyku apnesi nedenleri içerisinde tıkayıcı durumlar göz önüne alınmaktadır. Uyku apnesi nedenleri santral ve obstrüktif ile birlikte bu ikisinin birlikte görülebildiği üç ayrı başlık altında incelenmektedir. Santral uyku apnesi sendromu görülen kişilerde beyin nefes al komutu vermemektedir. Solunumun beyin kaynaklı olarak durduğu durumlarda solunum bozukluğu ortaya çıkmaktadır.

Tıkayıcı yani obstrüktif uyku apnesi problemlerinde ise genel olarak üst solunum yolu üzerinde büyümüş olan bademcikler ve yumuşak damak sarkması gibi problemler görülebilmektedir. Erkeklerde daha sıklıkla görülebilmesinin yanında kadınlarda da menopoz dönemlerinde sıklıkla görülebilmektedir. Bu durum kiloya bağlı olarak da görülebilen bir durumdur. Çeşitli hormonların dengesizliği, anatomik faktörler gibi nedenlere bağlı olarak tıkayıcı uyku apnesi görülebilmektedir.

Horlama Neden Olur?

Horlama hava yollarının kısmi bir şekilde tıkanması ile birlikte nefes almada güçlük çekme durumudur. İnsanların çoğu hayatlarının belirli bir döneminde bu problem ile mücadele etmek durumunda kalmış olabilirler. Horlama her ne kadar uyku apnesi problemleri gibi görülse de tam olarak iki durum birbirine bağdaştırılamamaktadır. Horlama sorunu solunum yollarını etkilemekte ve kişiler bu nedenle yeterli düzeyde dinlenememektedir. Bu da gün içerisinde halsizlik gibi problemleri de beraberinde getirmektedir.

Horlama nedenleri çok fazla kaynaktan dolayı meydana gelebilmektedir. Horlama nedenleri;

  • Burun, boğaz ve çenede meydana gelen şekil bozuklukları,
  • Yumuşak damak şişmesi durumları,
  • Grip gibi soğuk algınlığı ya da alerjik durumlar,
  • Alkol tüketimi,
  • Uyku ilacı almak,
  • Hamilelik, menopoz dönemleri,
  • Fazla kilo, hormonal bozukluklar,
  • Kalp hastalıkları,
  • Yorgunluk gibi pek çok farklı nedenlerden ötürü meydana gelebilmektedir.

Uyku apnesi ve horlama problemleri pek çok insanda görülebilen ve nedenleri pek çok farklı duruma bağlı olarak gelişen uyku problemleridir. Nedenlerin anlaşılması ile birlikte problemleri ortadan kaldırmaya yönelik olarak tedaviler uygulanabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir