Burun Ameliyatı Sonrası Alınacak Önlemler

Estetik burun ameliyatı ortalama 1-2 saatte tamamlanan ve genel anestezi altında yapılan özel bir operasyondur. İşlem sonrası normal hayata dönüş süresinin kısa olması için doktorun tavsiyelerine dikkat etmesi gereken hastalar, ayrıca talep ettiği burun şeklinde kavuşmaktadır. Ancak hastada daha sonraki süreçlerde morluk ve şişlik gibi komplikasyonların görülmemesi için de gerekli önlemler alınmalıdır.

Günümüzde geliştirilen yeni yöntemler sayesinde burun içindeki kemik ve kıkırdak dokuları yıpratılmaz ve kısa sürede şekillendirilebilir. Bu sayede hastalar iyileşme döneminde yatak istirahatine gerek duymaz. Yani normal yaşama geçiş süresi oldukça kısadır. Fakat sosyal yaşama geçiş süreci için bilinmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır.

Burun Estetiğinden Sonra Sosyal Yaşama Dönüş

Burun estetiği sonrası hastalarda ciddi bir yan etki olmaması durumunda işlemin yapıldığı gün taburcu olunabilir. Estetik operasyonu sonucunda meydana gelen morluk ve şişlikler ise ortalama 4-5 gün içinde kendiliğinden kaybolur. Daha hızlı bir iyileşme dönemine geçiş yapmak isteyen hastalar doktorun tavsiyesiyle göz ve burun çevresine soğuk kompres uygulamalıdır. Ayrıca hasta uyumadan önce başını yüksekte tutarak bu süreci destekleyebilir.

İşlem sonrası şişlik ve ödemin uzun sürmesi durumunda hastanın cilt derisinin yağlı ve kalın olduğu düşünülebilir. Buna ek olarak burundan birkaç gün boyunca sızıntı şeklinde kan gelebilir. İş hayatına geri dönüş süreci 1 hafta olmakla beraber ağır işlerde çalışan hastalarda bu süre çok daha uzundur. Yatak istirahatine fazla gerek duyulmayan burun estetiğinden sonra sosyal yaşama dönüş de yaklaşık 10 gündür. Tavsiye edilen kurallara uyum sağlayan hastalarda bu süre kısalacaktır.

Burun estetiği sonrası aslında hastaların sosyal yaşama dönüş süresi, kendine ne kadar dikkat ettiğiyle ilgilidir. Operasyondan sonra en az 6 aylık bir iyileşme dönemi olacaktır. Bu dönemde burun bölgesinin hem güneş ışınlarından hem de darbelerden korunması gerekir. Sauna ve hamam gibi sıcak ortamlara girilmemeli, gözlük yerine lens kullanımına geçmelidir. Talep edilen burun şekline sahip olan hastalar ayrıca düzenli bir şekilde doktor kontrollerini sürdürmelidir. Çünkü burun bölgesindeki iyileşmenin hızlanması aynı zamanda sosyal yaşama dönme isteğini artıracaktır.

İlk dönemde iyileşme süreci bu kurallar çerçevesinde hızlıca gelişir. Tam iyileşme 6 – 12 ay arasında olsa da ilk 10 – 15 günlük sürece çok dikkat etmelidir. Zaten yeni burun şekli ortaya çıkmaya başladığında hastalar da istediği sosyal ortamda vakit geçirmeye başlayacaktır.