Bademcikle Geniz Eti Ameliyatı Kararı Nasıl Alınır?

Bademciklerde yaşanan ciddi sıkıntılar ve geniz etinin büyümesi nedeniyle bademcikle geniz eti ameliyatı yapılabilmektedir. Bademciklerde görülen en sık şikâyet akut iltihaplanmasıdır. Yılda dört ve üstü iltihap geçiren bir kişinin bademciklerinin alınması gerekir. Geniz etindeki lenf dokusunun sürekli burun tıkanıklığına neden olacak şekilde büyümesi, geniz etine cerrahi müdahaleyi gerektirir.

Ameliyatı Gerektiren Durumlar

Bademciklere yapılan cerrahi müdahaleler sık enfeksiyonlar, tümör şüphesi, nefes alma zorluğu ve ağız kokusu gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Sık enfeksiyon denilirken yılda dördün üzerinde geçirilen bademcik kaynaklı enfeksiyonlar kast edilmektedir. Bu tür enfeksiyonlarda bademciklerin üzerinde beyaz noktalar görülür. Kişinin ateşi 38 derece üzerinde olup boynunda ağrılı şişliklere rastlanır.

Bademcikle ilgili bu tür rahatsızlıklar geniz etinin büyümesine neden olabilir. Eğer bademcikle geniz eti ameliyatı yapılmazsa; uyku bozukluğu, büyüme ve gelişmede gerilikler meydana gelebilir. Ayrıca dişlerin bozulmalarına da neden olabilir. Geniz eti büyümesinde, kişi nefes alamaz duruma gelirse yaşa bakılmadan cerrahi müdahale yapılır. Geniz eti, ameliyatta tam olarak alınmamaktadır. Bir miktar doku bırakılmaktadır.

Bademcikle Geniz Eti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Bu ameliyatta da anestezi riskleri ve ameliyatın kendisinden doğacak riskler bulunabilir. Fakat günümüzde anestezi risklerine nerdeyse rastlanmamaktadır. Çünkü cerrahlar ve ekipleri, ameliyatlara çok iyi hazırlanmış olmaktadırlar.

Ameliyatın kendisinden kaynaklanan risklere gelince en önemlisi kanamalardır. Kanamalar ilk 48 saat içesinde olabileceği gibi 10 gün boyunca azalarak görülebilir. Operasyon sonrası hastanın sesinde değişiklik görülecektir. Ses değişikliği boğazda değişen yapı nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ayrıca açılan burundaki havanın ses tonuna etkisi olacaktır. Zamanla ses normal halini alacaktır.

Bazı operasyonlardan sonra damağın yeterli kapanmayı yapamaması nedeniyle burundan sıvı gelebilir. Bu durum ağrılardan dolayı olabilir. Fakat damak kaslarının yetersiz fonksiyonunu örten geniz etinin kalkmasıyla oluşan bir sorunda kalıcı olacaktır. Bu risk de nadir görülmektedir.

Bademcikle Geniz Ameliyatı Sonrası Öneriler

Bademciklerin özellikle ilk 3 yaşta vücudun savunma sistemine katkıları büyüktür. Bu nedenle solum yolunu tıkamayacak seviyede büyüme yoksa cerrahi müdahale yapılmaz. Fakat bademcikler çok büyümüşse radyo frekans ile küçültülür.

Cerrahi müdahale, anestezi altında yapılır. Yaklaşık olarak 20 veya 30 dakika sürer. Normal bir bademcik operasyonunda kan kaybı göz önünde tutularak, 10 kg’ın altındaki çocuklara bu ameliyat yapılmamaktadır.

Bademcikle geniz eti ameliyatı sonrası 2 ve 3 günlük sürede tükürükle birlikte kanama olabilir. Fakat kırmızı kan ya da kanlı kusma olursa doktora haber verilmelidir. Operasyondan sonra 2 hafta boyunca ağrı olması normaldir. Çocuklarda ağrı durumu kısa süreli olup 3 veya 4 günde azalmaktadır. Ayrıca ağrı şiddeti kişiden kişiye değişecektir.

Çocuklar cerrahi müdahale sonrası evlerinde 2 veya 3 gün dinlenmelidir. Operasyondan 6 veya 7 gün sonra okula dönebilirler. Fakat minimum 14 gün sportif faaliyetlerden uzak durmalıdırlar. Yetişkinler ise cerrahi müdahaleden sonra 7 veya 10 gün sonra işlerine dönebilirler. İki hafta boyunca sportif faaliyetlerden uzak durmalıdırlar. Bademcikle geniz eti ameliyatı sonrası 4. günden itibaren ilk 15 gün banyoyu ılık su ile yapmak önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir