Burun Estetiğinde Revizyon Hangi Durumlarda Gereklidir?

Estetik alanında en sık rastlanan durumlardan biri burun estetiğinde revizyon denilen cerrahi işlemlerdir. Ameliyattan sonra burunda oluşabilen eğilme, tıkanıklık ve görsel sonucun arzu edilen şekilde olmaması, tekrardan cerrahi müdahaleyi gerektirecektir. Bunun için hasta ikinci veya daha fazla sayıda ameliyata girebilir. Sık şekilde uygulanan rinoplasti revizyonu hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda açıklayalım.

Burun Ameliyatı Revizyonu Neden Yapılır?

Rinoplastinin tekrar yapılmasının en büyük nedeni, yüzün ortasında yer alan burun üzerindeki çözülememiş problemlerin göz önünde olmasıdır. Burun ameliyatı sonrası yapılan cerrahi müdahale oranı %10-15 arasında değişmektedir.

Ameliyat sonrası problemlerin oluşması veya istenilmeyen sonuçların elde edilmesine neden olan faktörler vardır. Burun estetiğinde revizyon işlemine neden olan etkenler;

  • Ameliyat öncesi sıkıntıların tam olarak belirlenememesi,
  • Hastanın arzu ve beklentilerinin tam olarak anlaşılmaması,
  • Operasyon sırasında yapılan teknik hatalar,
  • Hasta burnunun yapısal özellikleri,
  • Ameliyattan sonra yaşanan travma, enfeksiyon gibi problemler,
  • Ameliyattan sonra belirgin bir problem olmasa da hastanın arzu ettiği sonucun meydana gelmemesi,
  • Burun ucunda hafif asimetri ve burun sırtında küçük düzensizlikler,
  • Hastanın nefes almasını olumsuz etkileyen düzensizlikler,
  • Kıkırdak ve kemik kayıplarından dolayı hastanın nefes almakta zorlanması olarak sıralanabilir.

Revizyon Burun Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Ameliyattan sonra iyileşme sürecinin tamamlanması ve burnun son şeklini alması 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. Buna ek olarak burun cildinde oluşan değişikliklerin sonuçlanması daha uzun bir zaman gerektirecektir.Bu nedenle burun estetiğinde revizyon işlemi için mutlaka minimum 1 veya 1,5 yıl beklenmesi önerilir.

Tekrar bir ameliyatın zamanlaması için belirleyici olan en büyük faktör, problemin nedeni ve içeriğidir. Asimetrik oluşumlar, cilt yapısının kalın olması, hafif düzensizliklerde genel olarak iyileşmenin tamamlanması beklenmektedir. Bu süre yaklaşık olarak 1 yıldır. Bu arada gerekli görülürse kortizon enjeksiyonlarıyla ödemli ve kalın dokular inceltilebilir.

İlk ameliyatta burun sırtına şekil vermek için kıkırdak greftler kullanılmış olabilir. Bu tür durumlar için ikinci bir düzeltici müdahale gerekirse 1,5-2 yıl beklemek gerekmektedir.

Zaman içerisinde düzelme olasılığı olmayan, hastanın burun solunumunu olumsuz etkileyen büyük sıkıntılarda iyileşme sürecinin tamamlanması beklenmez. Ayrıca ameliyat sonrası buruna darbe alınırsa ve asimetrik bir görüntü oluşursa hasta iyileşme süreci beklenmeden tekrar ameliyata alınır.

Hastanın Beklentileriyle Cerrahın Deneyiminin Önemi

Burun ameliyatları sonucunda bir problem olmamasına karşı hastanın beklentileri karşılanamamış olabilir. Bu tür durumlarda üçüncü bir ameliyat riskini ortadan kaldırmak gerekecektir. Bu sebeple doktor hastanın iyileşme sürecini tamamlamasını bekleyerek revizyon yapar. İyileşme süreci en az 1 yıldır.

Tekrar burun ameliyatında cerrahi açıdan zorlukların yaşandığı durumlar;

  • Bir önceki operasyona bağlı olarak dokuda görülen bozukluklar,
  • Cilt ile kıkırdak veya kemik çatısı arasındaki yapışıklıklar,
  • Kemik veya kıkırdak dokudaki hasarlar,
  • Deformiteler olarak ifade edilebilir.

Sonuç olarak; tekrar yapılan ameliyatlarda başarılı sonuç elde etmek için mevcut durumun doğru şekilde değerlendirilmesi çok önemlidir. Operasyon sırasında kulak veya kaburga kıkırdağı alınması gibi durumların önceden planlanması ve hazırlık yapılması gerekir. En önemlisi de burun estetiğinde revizyon işlemi için cerrahın yeterli bilgi birikimi ve deneyimi olmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir