Yaşlılık, estetik ameliyatı, burun yapısı gibi sebeplere bağlı olarak burnunuzun uç kısmında aşağı doğru düşme durumuyla karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda burun ucu düşüklüğünde kullanılan yöntemler ile sorunun çözülmesi mümkündür.
Burun Ucu Düşüklüğü Neden Olur?
Burun ucu düşüklüğü, burnun en uç bölümünün geri kalanından daha aşağıda durmasıdır. Bu durum doğuştan ve burnun kendi şeklinden kaynaklı olabileceği gibi rinoplasti sonrasında da ortaya çıkabilir.
Rinoplasti, diğer adıyla burun estetiği esnasında kıkırdak, kemik gibi yapılar kesilerek burundan çıkarılır. Burnunuzun yapısı ya da doktorun deneyimsizliği bu soruna neden olabilir. Ayrıca yaşlanma sürecine giren insanlarda burun çevresi kıkırdakları destekleme görevini kaybettiği için de düşüklük görülebilir. Burun öne doğru uzar ve ucu aşağı eğim alır.
Burun ucunuz ile üst dudağınız arasındaki mesafe 90 derecenin altındaysa düşüklük olarak adlandırılır. Bu da yüzünüzdeki estetik görüntüden rahatsızlık duymanıza neden olabilir. Plastik cerrahi operasyonu sonucunda oluşan ya da doğuştan gelen burun ucu düşüklüğünde kullanılan yöntemler ile bu sorundan kurtulmanız mümkündür.
Burun ucu düşüklüğü estetik görünümünüzü bozmakla kalmaz sağlığınıza da zarar verebilir. Özellikle nefes alma yollarınızı kısıtlayarak solunumunuzu etkileyebilir.
Burun Ucu Düşüklüğünde Kullanılan Tedavi Yöntemleri
Burun ucu düşüklüğü burun dolgusu kullanılarak ameliyatsız olarak özellikle anesteziye uygun olmayan yaşlılar ve diğer hastalarda kısmen düzeltilebilir. Burun ucu dolgusu son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir. Rahatsızlığın boyutuna göre birkaç ay süren düzelmeler sağlayabilir. Fakat bazı durumlarda yine rinoplastiye başvurmak gerekir.
Rinoplastiile burun ucu düşüklüğünde kullanılan yöntemler farklılık gösterebilir. Cerrahi operasyon ile burun ucu yükseltilerek burun yapısına uygun seviyeye getirilir. Kıkırdak yeniden şekillendirilebilir ya da açısı ile oynanır.
Burun ucu düşmesi problemini rinoplasti sonrasında yaşadıysanız tekrar müdahale için en az bir yıl beklemeniz gerekir. Çünkü burun bu süreçte şişliklerinden ve iç yaralarından tamamen kurtulacaktır. Burun ucu düşüklüğünüz çok ciddi bir seviyede değilse lokal anestezi ile kapalı operasyon uygulanabilir. Fakat bu şekilde düzeltilemeyecek hale geldiyse tekrar ameliyat olmanız gerekmektedir.