Çocuklarda Kulak Enfeksiyonu

Kulak, sadece duymayı değil, pek çok hayati fonksiyonu da yerine getiren en önemli organlardan biridir. Vücudun dengede durmasını sağlayan özelliği ile yaşam kalitesiyle doğrudan ilintilidir. Ayrıca, kulağın, burun ve boğazla bağlantılı olan hali onu zaman zaman tehlikelere de açık hale getirmektedir. Özellikle çocuklarda kulak enfeksiyonu fazlasıyla dikkat gerektiren bir durumdur. Çünkü küçük gibi görünen iltihap, ilerleyerek pek çok rahatsızlığı da beraberinde getirebilmektedir.

Kulak İltihabı Neden Olur?

Kulak; iç, orta ve dış kulak olarak üç bölüme ayrılmıştır. Enfeksiyon, genellikle orta kulak bölgesinde görülmektedir. Kulak zarının hemen arkasında duymayı sağlayan çekiç üzengi gibi mikro organların bulunduğu bölgedir. Bu bölgenin hava ile dolu olması gerekmektedir. Bu işlemi de östaki borusu adı verilen, burun ve boğazla bağlantısını sağlayan kanal yapmaktadır. Her yutkunma, orta kulağın oksijen ihtiyacını karşılar. Ancak burun ve boğazdaki enfeksiyonlar en çok orta kulağı riske sokmaktadır. Çünkü bu enfeksiyonlar östaki kanalının tıkanmasını, dolayısıyla orta kulağın havasız kalmasına neden olur. Enfeksiyonun orta kulağa yayılmasıyla da bölge sıvı ile dolar. Bu durum hızla tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunudur.

Çocuklarda Kulak Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?

Yetişkinler, orta kulakta oluşan enfeksiyonu anlayabilmektedir. Orta kulağın sıvı ile dolması ve tıkalı kanallar nedeniyle drenaj yapılamaması ağrı ve işitme kaybını birlikte getirmektedir. Özellikle sonbahar ve kış aylarındaki virüsler boğaz ve burun bölgesinde etkilidir. Virüsün neden olduğu enfeksiyon, kulağa da yayılmaktadır. Çocuklarda kulak enfeksiyonu anlamanın yolları mevcuttur. Şu belirtiler varsa, hekime başvurulmalıdır:

  • Kulak ağrısı:
  • Yüksek ateş
  • Kulakta akıntı
  • Devam eden huzursuzluk, ağlama ve mızırdanma
  • Denge kaybı
  • İşitme kaybı

Çocuklarda Kulak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklar, henüz dünyaya alışma evresinde olduğundan kulak enfeksiyonu 6 aylık ila 3 yaş arasında sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Bunu tetikleyen pek çok neden vardır. Bu nedenle bir hekime başvurulmasıyla kolaylıkla tedavi edilmektedir. Uzman hekimin teşhisi sonrası uygulanacak tedavi yolu belirlenmektedir. Asıl sorun kulağın drenaj sorunu ise öncelik kanalları açmaktır. Bu bağlamda hekim bazı spreyler tavsiye edebilir. Çocuğun yaşına ve enfeksiyonun boyutuna göre antibiyotikle tedavi uygulanabilmektedir.

Bu hastalığın geçmesi için doktorun tavsiyeleri dinlenmelidir ve kontrol altında tutulmalıdır. Hastalığın ilerlemesi engellenmeli, bilakis, enfeksiyonu yok etmeye çalışılmalıdır. Orta kulak iltihabı, her yaşta görülebilen, dünyadaki en yaygın rahatsızlıklardan biridir. Ancak günümüz tıbbi ilaçlı ve ilaçsız tedavilerle hastalığı yok etmektedir. Hastalığın ilerlemesi tüp tedavisini de gerektirebilir. Genellikle kronikleşen durumlarda yerleştirilen tüp, vücudun tek başına yapamadığı işlemi yapmaktadır. Buna ek olarak, hastalığın ilerlemesi cerrahi müdahale de gerektirebilmektedir.

Çocuklarda kulak enfeksiyonu olmaması için öncesinde dikkatli bakım gerekmektedir. Bu şekilde hastalık bir nebze de olsa önlenebilir. Çünkü kendilerini zar zor ifade eden çocukların hastalık yaşamasını hiçbir ebeveyn istemez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir